Tips voor schrijvers

tipsVoor je aan het uitgeven van je eigen boek kunt gaan denken moet er natuurlijk wel eerst een boek zijn. Veel schrijvers zullen hierin een haat/liefde-verhouding herkennen. Het schrijven van een boek is dan ook een hele kunst op zich, die je gelukkig wel kunt leren. Begin met deze tips en je zult merken dat je al snel vooruitgaat!

Zorg voor regelmaat

Schrijven is weliswaar een creatief proces, maar het uiteindelijk ook werk dat gedaan moet worden. Ga daarom niet eindeloos zitten wachten op inspiratie, maar zorg voor vaste momenten waarop je gaat schrijven en kies daarvoor een vaste plek.
quoteTips

Stel duidelijke doelen

Bedenk van tevoren uit hoeveel woorden je boek ongeveer moet gaan bestaan, zodat je het werk makkelijk kunt onderverdelen. Een roman van 100.000 woorden kun je zo opdelen in overzichtelijke onderdelen om aan te werken.

Bepaal je eigen deadlines

Zorg dat je wekelijks een door jezelf gesteld doel behaald. Dat kan een aantal woorden zijn, een hoofdstuk of wat voor jou ook werkt. Als je maar een doel hebt om voor een bepaald moment te halen.

Vraag om feedback

Van een schrijver bestaat nog altijd het beeld van een afgezonderde kluizenaar die na jaren werken ineens met een meesterwerk weer naar buiten komt. Het tegendeel is waar, juist de feedback van andere tijdens het hele proces zorgt ervoor dat je boek alleen maar beter wordt.

Breng het naar buiten

Stuur het naar uitgevers of breng het zelf uit, maar zorg in ieder geval dat je boek de wereld ingaat. Het is simpelweg een essentieel onderdeel van het schrijverschap. Je leert immers niet als het alleen maar op je computer blijft staan.

Durf onderuit te gaan

Na voorgaande stap is de kans groot dat je met teleurstelling te maken krijgt. Zie deze niet als tegenslagen, maar als leermomenten waardoor je het de volgende keer nóg beter gaat doen. Vallen en opstaan, het blijft toch de beste leerschool.